זו אולי אחת השאלות הכי נפוצות של לקוחות שמגיעים אלינו - ״איך אני מחשב את שווי החברה שלי?״. זו גם אחת השאלות הכי חשובות כי זה הבסיס לדיון עם כל משקיע והבסיס לגיוס הון. אז כתבנו קצת על הנושא.
מהי מניה? מהו הון המניות של החברה? מה ההבדל בין הון מוקצה להון רשום? ניסנו לענות על כך במאמר קצרצר שכתבנו.
בחברה יכולים להיות שלל סוגי מניות, כמו למשל, מניות רגילות, מניות ללא זכות הצבעה, מניות בכורה, מניות ניהול ומניות זהב. ההבדלים בין הסוגים הם לרוב הבדלים בין הזכויות שכל מניה תקנה.
כתבנו מאמר קצרצר שעושה קצת סדר לגבי הנפשות הפועלות בחברה וניסינו לענות בקצרה על שאלות כמו: מהו הדירקטוריון? מיהם בעלי המניות? מה הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם בחברה? מהן החובות של דירקטור?
עוד לפני שנדבר על משקיעים ועל עסקאות השקעה אנחנו צריכים לדבר על ממה צריך להיזהר בתור חברה שפונה למשקיעים ומה חובות החברה בקשר עם דיני ניירות ערך במהלך הגיוס. זוהי שאלה די רחבה, אך בבסיסה חלה על החברה החובה שלא להציע ניירות ערך לציבור ללא תשקיף (למעט במספר חריגים).
בישראל, קיימים שני סוגים של זכויות מצרנות. זכות מצרנות שמעניק חוק החברות (לבחירת החברה – ניתן לבטלה בתקנון החברה) וזכות מצרנות חוזית שמוסיפים לבעלי המניות. משמעות זכות זו היא האפשרות של בעלי המניות הזכאים לזכות לשמר את אחוזי אחזקתם בחברה כאשר זו מנפיקה ניירות ערך חדשים.
ישנם סוגים רבים של הסכמי השקעה ודרכים רבות להשקיע במיזמים עסקיים ובחברות סטארט-אפ. הדרכים הנפוצות עד לפני שנים בודדות היו באמצעות מכירת מניות של הסטארט-אפ וקניה של מניות אלו על ידי משקיעים או מתן הלוואה המירה למניות על ידי משקיעים לחברה.
צו איסור הלבנת הון תוקן ועתה חל על העוסקים בתחום הקריפטו! מבין חידושי הצו מובאת ההגדרה של שירות בנכס פיננסי שבתיקונים לצו, כוללת את כל הפעולות בנכסים פיננסיים דרך עיסוק, שאין בהם מתן אשראי, ובכלל זה, בין היתר, גם מתן שירותים לגבי "מטבע וירטואלי", מתוך כוונה לאפשר פיקוח על שירותים פיננסיים שאינם בנכסים מוחשיים.
מהם היתרונות הבסיסיים בהקמת חברה? מה הוא המועד הנכון להקימה? ניסינו לתת את תשובתנו לשאלה הבסיסית אך החשובה הזו במאמר קצרצר שכתבנו.
חלק מקדים לדיון בנושא של הון סיכון, השקעות וחברות סטארט-אפ, זהו השלב המהותי של עריכת הסכם המייסדים. הסכם אשר בדרך כלל נערך בין המייסדים לפני הקמת החברה ולצורך הקמתה או בסמוך לאחר הקמתה (יש מיזמים שמוקמים כשותפויות אך זה המיעוט שבמיעוט). הסכם המייסדים הינו אחד מהסכמי המהות ועליון בחשיבותו כי הוא מסדיר את מערכת היחסים בין היזמים לפני ולאורך חיי החברה. הוא מסדיר את אופי הפעלת החברה בשלב שהיזמים הם היחידים שבתמונה, מסדיר את אפשרויות היציאה שלהם מן המיזם ואת חלוקת ההון במקרה כזה. הסכם המייסדים גם קובע את אופן פתרון הסכסוכים בין היזמים.
החלטנו לכתוב קצת על תקנון החברה, וכדי להדגים כמה תקנון חברה טוב הוא הכרח בכל החברה גם לתת לכם טעימה קטנה מחיי המעשה על ידי סיפור על מקרה שהיה לחברה שהמשרד מייצג המדגיש למה תקנון טוב הוא הכרח בחברה איכותית. על הדרך, גם רצינו להסביר על מספר מסמכים נוספים כמו הסכם בעלי מניות, הסכם זכויות משקיעים (Investor Rights Agreement) טבלת הון, מרשם בעלי מניות ומרשם דירקטורים
בהמשך לפוסט הקודם שבו התחלנו לדבר על סבבי Early Stage כדאי לדון בפורמט שבעינינו הוא הפורמט המעניין ביותר היום לבצע השקעות Early Stage והוא ה-Advance Investment Agreement שמוכר גם בשמות נוספים כמו Advance Equity Agreement או Advance Subscription Agreement.